Къде да проверите дали Вашите данни включително пароли са изтекли в някой от многото течовете

Къде да проверите дали Вашите данни включително пароли са изтекли в някой от многото течовете

Тагове: Сигурност

Можете да проверите дали Вашите данни са изтекли в някой от многото течове в сайта "Have I been Pwned". На сайта можете да въведете Вашият имейл или телефон (във формат 00359...), за да проверите дали Вашите данни като паролата Ви е изтекла в някой от хакнати бази данни включително изтеклите 500 милиона на Фейсбук. 

Добра практика е никога да не използвате стара парола, а винаги нова и по възможност произволна като например от https://passwordsgenerator.net/ или друга подобна услуга за генериране на произволна парола. Питате се защо да не използвате стара парола? Защото ако тя е изтекла, може да бъде използвана да Ви бъде откраднат имейла и всичко свързано с него. Препоръчително е веднъж годишно да смените паролата си с чисто нова (като това е минималното ниво на сигурност).

Ако не желаете да помните Вашите пароли, използвайте Мениджъри на пароли. Така трябва да запомните само една парола, за отварянето на Мениджъра на пароли. Има много Мениджъри на пароли, изберете този които е най-подходящ за вас. Например LastPass, DashLane, 1Password и други.


00