Плащания онлайн

Тагове: Сигурност

За безопасни онлайн плащания трябва да следваме няколко прости правила. 

  • Вашата интернет връзка - когато сте на вън и ползвате публични Wi-Fi , имайте предвид че е възможно трета страна да прихване Вашите данни. Например, ако влизате във профила си в даден сайт, Вашето устройство ще изпрати данните Ви за вход като текст, които може да се прихват чрез атака наречена човек в средата (Man-in-the-middle).  Когато извършвате например интернет банкиране и други чувствително неща на Вашето устройство, най-добре използвайте мобилните си данни. Ако използвате VPN услуги, Вие ще бъдете защитени, когато ползвате публични мрежи за свързване с Интернет. 
  • Защитен компютър - погрижете се да имате антивирусна. Има много безплатни варианти, ние препоръчваме като един от най-добрите Касперски
  • Пазарувайте само от утвърдени онлайн магазини - не пазарувайте от съмнителни сайтове. Проверете дали данните и контактите в онлайн магазина са достоверни и коректни. Ако няма никакви контакти, за Вашето спокойствие не пазарувайте. Проучете репутацията на съответната компания преди да пазарувате. Проверете дали URL адреса на сайта е коректен, например при омографна атака е когато домейна изписан на кирилица и друг език изглежда еднакво като на друг език - https://www.аррIе.com изглежда като адрес на сайта на Апъл, но на практика не е (използвани са буквите на кирилица и само "I" е главна латинска буква). Такива и други, при който домейна прилича много или само една буква е сменена, трябва да внимавате. 
  • Разпознаване на безопасни сайтове - това е когато в началото адресната лента имате катинарче за криптирана връзка със сайт. Наличието му означава че връзката Ви със сайта е сигурна. Но това не гарантира, че сайта е автентичен.
  • Разплащателни методи - когато няма традиционни методи за плащане. Под стандартни методи имаме предвид плащания чрез дебитни и кредитни карти, ePay, PayPal и други.
  • След поръчка проверете имейл съобщението за Вашата покупка и запазете разписката
  • Не запаметявайте картовите си данни в сайтове, мобилно приложение, браузъра, на хартия или на мобилното си устройство като бележка
  • Не използвайте една и съща парола на всякъде
  • Активирайте съобщения от Вашата банка при промяна в баланса на Вашата сметка
  • При проблем със стоката или услугата свържете се с търговеца

Разбирате трябва да бъдем отговорни и да внимаваме къде и какво плащаме онлайн. Ако имате и най-малкото съмнение, по-добре не пазарувайте.  Внимавайте за фишинг измами, повече за тях можете да прочетете тук.

 


00

Коментари