Добри практика за наименуване файлове за сваляне от уебсайт, имейл и други

Добри практика за наименуване файлове за сваляне от уебсайт, имейл и други

Тагове: Споделяне на файловеПродуктивност

Много често при сваляне на файловете от различни ресурси като сайтове, имейли, споделени файлове от файлови организатори и други, се срещаме с имена като например doc.docx или някакво друго име на файла, което не дава никаква информация за файла.

Добрата практика за даване на име на файла ни казва, че името трябва да бъде описателно и кратко. Например вместо 1.zip за архив, добрата практика ни казва да опишем съдържанието. Например вместо неописателно наименование като 1.zip, ако съдържа снимки да му дадем име като snimki-7dekemvri2021.zip, това вече е описателно име на файла.

Някой добри практики за наименуване на файлове:

  1. Включване името на компанията или уебсайта;
  2. Включване на дата и при необходимост време като индикатор за версия;
  3. Ако имате поредност от няколко файла, използвайте тире с текущия номер към края на файла: snimki_1.zip; snimki_2.zip; и тн;
  4. Името на файла да бъде на латиница с малки букви;
  5. Използвайте формати като PDF вместо MS Word формат и други;
  6. Да не се използват специални знаци като ?, %, #, /, : и други. Препоръчително е букви, цифри, тире, долно тире и точка;
  7. Кратко и описателно по възможност;
  8. Избягвайте неясни или общи думи като например да наречете файла document.pdf.

Няколко примера за добри имена на файловете:

referenciq-officeandmore.pdf

snimki-rona-soft-2dekemvri2021.zip

formulqr-tema-kompaniq.pdf

 

В крайна сметка, трябва името на файла да подсказва за съдържанието и евентуално от къде е свален. Използването на добрите практики за наименуване на файлове, ще помогне не само на Вашите и клиенти и потребители, но ще помогне и на Вас, за по-добра организация. Също така използването на формати като PDF, ще позволи на файла да бъде отворен на всякакво устройство, без необходимост от инсталиране на допълнителен софтуер. Името на файла трябва да бъде такова, че когато някой които не знае контекста например от имейл, само от името на файла да разбере, че това са файловете за точно определено нещо.

Реални примери от няколко уебсайта за неописателни имена на файловете:

БЛАНКА ДЕКЛАРАЦИЯ.pdf.

протокол-1.pdf

chb-prl-1-to-11.rar

 

Неясността идва от това, че не се знае за какво е декларацията и името на някои файлове е на кирилица. Спазена е добрата практика за използване на отворен формат.

Какви са вашите конвенции и практики за наименуване на файлове? Оставете коментар и ни дайте Вашата гледна точка.


10