Имате нов SSD и искате да проверите производителността му

Имате нов SSD и искате да проверите производителността му

Тагове: Продуктивност

Купили сте си нов SSD и искате да провери неговата производителност съвпадали с описанието му. За тази цел можете да използвате инструмента CrystalDiskMark. Когато сте на официалната страница за сваляне на софтуера, внимавайте да не свалите грешния софтуер, има няколко софтуера с близки имена.  

След като свалите и инсталирате софтуера, когато го отворите от третото падащо меню със съдържание "C: 43% (411/953GiB)", натиснете и изберете устройството, което искате да тествате било то твърд диск, SSD или флашка. За стартиране на тестването натиснете зеления бутона "All". Важно за точен резултат е да затворите всички други програми, за да не замърсите резултатите на производителността. След приключване ще получите подобен прозорец с резултати. Имайте предвид, че в зависимост в кой порт сте поставили устройството производителността може силно да варира. Например ако сте поставили SSD в порта, който е най-далеч от процесора, то е възможно неговата максимална производителност да бъде ограничена. Друг пример е ако тествате USB памет и вместо в порт USB 3.2, я включите в USB 2.0 порт.

 

Колоната в ляво под "All" описва какъв тест е бил извършен:

  • SEQ1M Q8T1 - последователно чете и записване на данни с размер 1МБ с общо 8 задачи последователно една след друга в 1 нишка на процесора;
  • SEQ1M Q1T1 - последователно чете и записване на данни с размер 1МБ с 1 задача в 1 нишка на процесора;
  • RND4K Q32T16 - произволно четете и запис на данни с размер 4КБ с 8 задачи в опашка в 16 нишки на централния процесор;
  • RND4K Q1T1 - произволно четете и запис на данни с размер 4КБ с 1 задача в 1 нишка на процесора.

В зависимост за какво използвате Вашият компютър, резултатите от теста за производителност ще бъдат с различна стойност за Вас. Например ако копирате или четете много малки файлове, последните 2 реда (RND4K) ще Ви предоставят представа за производителността. Но ако работите с големи файлове, първите 2 реда (SEQ1M) са резултатите, които Ви интересуват.

Ако все още операционна Ви системата не зарежда от SSD, препоръчително е да смените стария хард диск с SSD. Ще усетите веднага как всичко работи по-бързо.

Софтуера има и български интерфейс, можете да го свалите от тук:

CrystalDIskMark сваляне

 


00