SEO оптимизация

Със сигурност всеки е чувал понятието СЕО Оптимизация /Search Engine Optimization/. Но дори и да не сте запознати в детайли, то прекрасно знаете, че съществуват Интернет търсачки /Google, Bing, Yandex и други/, които съставят списъци на сайтове в отговор на зададени ключови думи /например „квартири под наем“, „доставка на храна“, „хотели по морето“ и др./. При това някои сайтове излизат на първи места в търсещата система, а някои могат да бъдат намерени едва след прелистване на пет или десет страници. Именно изкачването на сайта в търсачката или СЕО Оптимизацията служи за това, вашият сайт да излиза на първите места в търсещите системи. Счита се за добро позициониране, ако излизате на първата страница в търсачката. На следващите страници след първата на резултатите в търсачките, потребителите рядко отиват, за това е от стратегическо значение позиционирането в търсачките.

Разпределението на кликовете на първите 10 резултата в търсачките ясно показва, че колкото по-добре се позиционирате толкова по-вече кликове ще имате.

От графиката горе се вижда че първата позиция получава близо 1/3 от всички кликове.

Това се  променя, когато има реклами преди органичните резултатите в търсачките.   При наличието на реклами, броя кликове почти намалява наполовина.

Като цяло СЕО представлява комплекс от мерки за подобряване на класирането на даден сайт в резултат на търсачките при  залагане на предварително зададени ключови думи и/или критерии.

Има основно два типа СЕО оптимизация - върху сайта и извън сайта.

 • Оптимизация върху сайта се отнася към оптимизация на Вашият сайт. Това предимно включва няколко неща - скорост на зареждане на сайта (при различни условия - мобилни данни, Wi-Fi и жично свързване) , обогатяване на цялото съдържание на сайта и създаване на ново съдържание
 • Оптимизация извън сайта - това става извън Вашият сайт. Главното което се прави е създаването на линкове към Вашият сайт от други надеждни сайтове

 

Защо SEO оптимизация

 • В началото на 2000 година

  Докато в недалечното минало Интернет се използваше преимуществено за търсене на информация, то днес ситуацията е коренно променена. Постоянното увеличение на потребители на Интернет, навлизането на новите технологии /комуникация с целева група посредством Интернет сайт, системи за Интернет разплащане, възможност за Онлайн поръчки и др./ и много други фактори превърнаха глобалната мрежа в мощен маркетингов инструмент и в място за реализация на продажба на стоки и услуги. Например бума на електронните магазини определено свидетелства за това, че умелото използване на Интернет технологиите носи значителни приходи на собствениците на сайтове.

 • Изключителна ефективност

  СЕО Оптимизацията може да бъде ефективна в практически всички сфери на бизнеса, потенциалната аудитория на които търсят определени стоки или услуги. Статистиката сочи, че числеността на ползвателите на Интернет нараства стремително. Наред с това тези ползватели са особено привлекателни за бизнеса, тъй като те са потенциални клиенти. Замислете се само над едно – ежедневно стотици и дори хиляди хора търсят стоките или услугите които Вие предлагате, а намират тези на Вашите конкуренти. И то само поради обстоятелството, че Вашите конкуренти се намират на първите места в резултатите на търсещите системи.

 • Реална необходимост

  Защо е необходимо сайта да бъде на първите места в търсачките? Причините са няколко. От една страна мястото на сайта в Интернет търсачката може да се сравни с престижа на отделните райони на града. Обикновено първото впечатление за компанията клиента получава още преди да я е посетил, запознавайки се с нейния адрес и местоположение, а в днешно време първо чрез уебсайта на компанията. Като доверие будят фирмите, намиращи се в „ситито“, така и най-посещаваните сайтове са тези в топ 10 на търсещата система. На сайтове, намиращи се на първите десет позиции /първа страница на търсачката/ внимание ще обърнат 91,5% от потребителите. Ако търсещата система Ви изведе на втора страница или по-назад, то на по-малко от 9% от посетителите ще издържат нервите да достигнат до Вашия сайт. Безусловно СЕО оптимизацията е много ефективен способ за привличане на клиенти, но при едно много важно условие – тя да се извършва от професионалисти и с най-добрите практики в дългосрочен план. И то не само поради обстоятелството, че неумелата оптимизация може да доведе до санкции за сайта, а поради това, че достигането на най-добрия резултат е съвместен процес по съставяне на списък със задачи за изкачване в търсещата система и избор на цялостна стратегия за реализацията на добра СЕО кампания.

Промени по алгоритъма за търсене на Гугъл

2021

Нова система за класиране на сайтовете по ключови параметри. Някой от по-важните параметри са:

 • Добре подредено съдържанието, ще се класира по-добре
 • По-добро семантично разбиране на отделните части на уеб страница
2020

3 промени по алгоритъма на три вълни през годината. Промените се отнасят за 200-500 параметрите по-които сайтове се класират. Тук се дава още по-голяма тежест на съдържанието на страниците на сайта.

2019

Значително обновяване на търсачката Гугъл за последните години. По-добре разбиране на заявките за търсене. Тази промяна се отрази както на класирането при търсене, така и на представените извадки/откъси от сайтовете, така нареченото скрито/мета описание, което търсачките показва под връзката към уеб сайта. 

2018

Google Chrome налога използването на https защитена връзка за всички уеб сайтове. Ако Вашият няма SSL сертификат за защитена връзка, браузъра Chrome ще показва съобщение, че сайта не е сигурен.

Гугъл препоръчва използването на адреси с нелатински думи,  за България с кирилица. Това подобря географско насочване на сайта и неговото класиране.

2017

Актуализация относно досадни изскачащи прозорци, ниско качествено съдържание, трудни за разглеждане и заблуждаващи сайтове. Освен това и други малки актуализация за сайтове с малко/кратко съдържание. Всички тези обновявания повлияха различно на много сайтове.

2016

Втората актуализация за мобилни устройства - първо мобилните устройства. С превес на използването на мобилни устройства пред настолните компютри, Гугъл на практика има различен алгоритъм за търсачката за мобилни устройства. 

2015

Актуализацията на мобилни устройства, резултатите за мобилни устройства се различават от тези за настолни компютри. Сайтовете , които са удобни за ползва на мобилни устройства с адаптивен дизайн се позиционират значително по-добре. 

Друга актуализация същата година чрез алгоритъм за машинно обучение за обработване на резултатите, за предоставяне на възможно най-добри резултати.

2014

С това обновяване се дават по-голям приоритет на локалните резултати за дадената държава, така че при търсене да излезе например местната верига ресторанти на Макдоналдс. Освен това отново алгоритъмът е променен с цял показва на сайтове с високо качествено съдържание.

2013

Нова промяна в търсачката, която прави задълбочен анализ на връзките към сайт. Обновяването Колибри, което беше огромна промяна, с цел връщането на по-точни резултати.

2012

Гугъл започва да променя позиционирането на сайтове в зависимост от физически адрес на потребители или неговият IP адрес. Така ако сте в Пловдив и търсите ресторанти, няма да се покажат в резултатите ресторанти от Бургас.

Няколко обновявания(Панда, Пингвин, Венеция и други) на алгоритъма на търсачката на Гугъл се правят през тази година. Тези обновявания са с цел премахването на агресивно спамерско съдържание като натрупване на много ключови думи и неестествени връзки. Освен това позиционира по-добре сайтовете, които имат скорошни промени. Промяна на алгоритъма на домейни с ключови думи в името и с ниско качество, което значително промени позиционирането на сайтове с ключови думи в домейна си.

2011

Панда, обновяване, което добави допълнителен проверки за качеството на съдържанието на сайтовете и промяна как резултатите са позиционирате. Това обновяване пострадаха много сайтове, които разчитаха на лоши практики, за бързо позициониране в първите места.

2009

Гугъл вече не използва мета маркера за ключови думи при класирането на резултатите.

2005

При което Гугъл проверя качеството на връзките към сайт. Много връзки от ниско качествени спамерски сайтове и позиционирането на сайта пада значително.

2003

Обновяването Флорида, с което Гугъл изчиства резултатите, които използват спам тактики.